Зернотерка (фрагмент)
- Інвентарний номер:
- АР-195
- Автор:
- невідомий
- Дата створення:
- IV - III тисячоліття до н.е.
- Місце створення:
- Провенанс:
- Львівський історичний музей
- Техніка:
- Розмір:
- 10 x 8 x 7.3 см
- Матеріал:
- кремінь
- Тип предмета:
- Зернотерка
- Тематика:
- Трипільська культура
Зернотерка – частина матеріальної культури давніх трипільців, за її допомогою вони перетирали зерно, перетворюючи її в борошно і в подальшому випікали хліб. Археолог Вікентій Хвойка відкрив перше трипільське поселення на території сучасної України у 1893—1894 роках на вулиці Кирилівській, 55, у Києві, проте назву культура отримала за село Трипілля Київської області. Ареал поширення в Східній Європі від Дніпра до Карпат, від Полісся до Чорного моря і Балканського півострова. Поселення трипільців займали чималу територію, ці поселення називають протомістами. Однією з характерних рис цієї культури було спалення своїх жител, причиною цього моголо бути виснаження грунтів, нестача ресурсів для випасу худоби, можливо, це носило і ритуальний характер. Трипільці займались землеробством, рибальством, гончарною справою, ткацтвом, металургією (зокрема обробкою міді), скотарством.